
Febra galbenă
Febra galbenă este o infecție virală gravă, care este răspândită în principal de Aedes aegypti.
Febra galbenă se referă la îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
Țânțarii care provoacă febra sunt deosebit de activi în timpul zilei, în special între răsărit și apus.

Simptome
Perioada de incubație (timpul de la infecție până la simptome) este de obicei de 3-6 zile.
Majoritatea pacienților se recuperează fără efort după o afecțiune care durează sub 5 zile, perioadă în care suferă de simptome, inclusiv febră bruscă, frisoane, cefalee, dureri articulare și musculare, apetit scăzut, dureri abdominale, dureri de spate, greață, vărsături, oboseală și deshidratare.
În 15% din cazuri, febra revine și, după durerea abdominală, este afectat ficatul, provocând îngălbenirea pielii, crescând riscul de șoc, sângerări interne și insuficiență renală. Jumătate dintre acești pacienți mor din cauza virusului în decurs de 10-14 zile.

Tratament și prevenție
Cea mai bună metodă de prevenție este utilizarea unui produs DEET 50% pentru a evita mușcăturile de țânțari împreună cu plasele de țânțari.
Nu există niciun remediu pentru febra galbenă. Persoanele infectate trebuie spitalizate. Deteriorarea rapidă a organelor presupune, de obicei, internarea la terapie intensivă, unde se recomandă un tratament simptomatic, inclusiv rehidratare și ameliorarea durerii.
Din nou, prevenția este esențială, iar persoanele care călătoresc în țările afectate de boală trebuie să fie vaccinate împotriva febrei galbene.
Mai mult, folosiți întotdeauna o plasă de țânțari și un repelent împotriva insectelor atunci când sunteți în aer liber. O expunere scurtă este suficientă pentru o posibilă mușcătură de țânțar ...
Dacă suspectați că aveți febră galbenă, solicitați asistență imediată pentru ameliorarea simptomelor și menționați că ați călătorit într-o zonă cu risc de febră galbenă.